Stoppen met roken

Er zijn verschillende benaderingen en acupunctuur-behandelmethoden


OorDe Franse methode met uitsluitend naaldjes in de oren werkt vooral op de verslaving. De prikkel via het oor is in sommige gevallen niet goed voor zwangere vrouwen (vroeggeboorte), hartpatiënten of depressieve patiënten. Bij hartpatiënten en depressieve patiënten is het medisch gezien niet altijd verantwoord om ze ineens te laten stoppen met roken. De nicotine die ze al jarenlang gebruiken moet in dat geval geleidelijk worden afgebouwd om geen verergering van hun ziekte te krijgen. Voor het plan van aanpak is medisch inzicht nodig.
De oor-acupunctuur kent ook kleine verblijfsnaaldjes die voor een paar dagen op de oorschelp worden geplakt. De werking van ooracupunctuur is niet via balans in het perifere zenuwstelsel. Ooracupunctuur werkt direct op het centrale zenuwstelsel, waar de aanmaak van “gelukshormonen” wordt gestimuleerd.
Afhankelijk van de diagnose, wordt het angstpunt, anti-agressiepunt, frustratiepunt of hongerpunt op de oorschelp of oorlel geprikt.
Met de Franse methode zijn goede resultaten te bereiken voor ook eetzucht en alkoholisme.
Het is een ondersteunende behandeling bij verslaving in het algemeen.

De Chinese methode met naalden op armen en benen, is meer gericht op de oorzaak van het niet zelf kunnen stoppen met roken. De holistische aanpak bewerkstelligt een evenwicht van het perifere zenuwstelsel. De balans van dit sympatische en parasympathische zenuwstelsel heeft als gevolg dat de patiënt de nicotine niet meer zo nodig hoeft. Patiënten die last hebben van de ademhaling voelen bij een sigaret, dat de luchtwegen meer opengaan en grijpen daarom steeds weer naar die sigaret. Mensen die ooit gevoeld hebben hoe de sigaret hun denken meteen helderder maakt, kunnen ook niet buiten die sigaret. Terwijl ze inmiddels weten wat de bijwerkingen zijn van die nicotine in de sigaret. Het zijn mensen, die een te hoge parasympathische activiteit van het zenuwstelsel hebben en daar niet tegen kunnen. De acupunctuur prikkelt net zoals de sigaret het sympathische zenuwstelsel, echter acupunctuur heeft geen bijwerkingen. Nicotine geeft een kortdurende werking, terwijl acupunctuur zorgt voor het hervinden van een constante balans tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Bij de sigaret is het fijne gevoel snel voorbij, men heeft 30 sigaretten nodig per dag, terwijl acupunctuur slechts een keer per week nodig is om na een maand die balans te kunnen vasthouden en van de sigaret af te zijn. 

De nieuwste acupunctuurmethode is de behandeling met LASER-acupunctuur. Daar komen geen naalden aan te pas, want de acupunctuurpunten in het oor worden met de LASER geprikkeld.Mensen die gauw een flauwte krijgen van bloedprikken e.a. soortgelijke prikken, vinden het LASER-apparaat een uitkomst.

Voor de reguliere methode is het allernieuwst de electronische sigaret, die vergeleken met nicotine pleisters en de placebo sigaret iets beter scoort. ( 8 sept. 2013 publicatie Lancet, door C. Bullen e.a.)

 

Plaats hier uw titel

Plaats hier uw tekst

Plaats hier uw tekst..